Dragon sprzęt wędkarski

Dragon sprzęt wędkarski

Witamy na forum wędkarskim FORS, Gość
Login: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: INFO ZNAD PARSĘTY

INFO ZNAD PARSĘTY 2014/12/24 03:23 #139707

  • sander
  • sander Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 321
  • Podziękowań: 514
Strona ma niezły numer... Dominik91 rozpocząłeś - diabły górą !!!
Ostatnio zmieniany: 2014/12/24 03:24 przez sander.

INFO ZNAD PARSĘTY 2014/12/24 13:15 #139731

  • wizio
  • wizio Avatar
  • Online
  • Użytkownik
  • Posty: 233
  • Podziękowań: 312
Bartek napisał:
Proszę, nie określaj keltów zdechlakami.

Nie oszukujmy sie kelt to niestety wymeczona i oslabiona tarlem i oklicznosciami ryba. Hol kelta przypomina sciaganie do brzegu niewielkiego zaczepu, o braku emocji nie wspomne. Powinno im sie spokojnie pozwolic splynac do morza. W wielu krajach lowienie keltow o ile nie zakazane, uwaza sie za bardzo nieprzyzwoite. Trudno go nazwac "sportowa" ryba. "Co to jest kelt ? Rura wystajaca z reklamowki.. " :evil: Zdrowych i wesolych.. Hej! B)
W zgodzie z natura..
Ostatnio zmieniany: 2014/12/24 13:16 przez wizio.

INFO ZNAD PARSĘTY 2014/12/24 13:24 #139732

  • Bartek
  • Bartek Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 190
  • Podziękowań: 51
wizio napisał:
Bartek napisał:
Proszę, nie określaj keltów zdechlakami.

Nie oszukujmy sie kelt to niestety wymeczona i oslabiona tarlem i oklicznosciami ryba. Hol kelta przypomina sciaganie do brzegu niewielkiego zaczepu, o braku emocji nie wspomne. Powinno im sie spokojnie pozwolic splynac do morza. W wielu krajach lowienie keltow o ile nie zakazane, uwaza sie za bardzo nieprzyzwoite. Trudno go nazwac "sportowa" ryba. "Co to jest kelt ? Rura wystajaca z reklamowki.. " :evil: Zdrowych i wesolych.. Hej! B)
Dzięki tym "rurom wystającym z reklamówki" masz możliwość łowienia sreberek, bo gdyby te "rury" nie odbywały tarła to niemiałbyś co łowić.
Nazywanie kelta rurom, zdechlakiem itp. to tak jakbyś nazwał maratończyka który przebiega 40 km i dociera z sapany na metę zdechlakiem, mięczakiem czy dziadkiem.
Ostatnio zmieniany: 2014/12/24 13:25 przez Bartek.
Za tę wiadomość podziękował(a): osina1986, J-A-C-E-K

INFO ZNAD PARSĘTY 2014/12/24 13:54 #139737

  • kabat
  • kabat Avatar
  • Offline
  • Zablokowany
  • Posty: 295
  • Podziękowań: 99
Witam
Tak sobie czytam po kolei te wasze posty i tak zaczynam się zastanawiać czy bardziej etyczne jest walenie w czape kelta czy może walenie ryb we wrześniu naładowanych ikrą i mleczem nie dając im szans na wytarcie?
Ja ogólnie mam wywalone ale kilku kolegów "wypuść kelta" wali w beret we wrześniu a teraz coś tu marudzą wypuść kelta dla mnie to jest hipokryzja na maksa
/życze wszystkim forsiakom wesołych świąt
już nie miejscowy
Ostatnio zmieniany: 2014/12/24 13:55 przez kabat.

INFO ZNAD PARSĘTY 2014/12/24 14:08 #139741

  • zino
  • zino Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 642
  • Podziękowań: 389
wizio napisał:
Hol kelta przypomina ściąganie do brzegu niewielkiego zaczepu, o braku emocji nie wspomne.
Oooo tu bym z kolegą polemizował. Mój styczniowy kelt troci - samica 79 cm złowiona na Inie nie wydawała się niewielkim zaczepem :cheer: - a już na bank nie była zdechlakiem. Emocji było sporo. Rybka pokazała już co potrafi. Ale faktem jest, że kelty należy (powinno się) wypuszczać. Takie jest i moje zdanie. Każdy robi jak uważa. Ja stoję na stanowisku, że sezon (zwłaszcza przy takich zmianach pogody) powinien kończyć się 31.10 a zaczynać 01.02. Dłużej byśmy połowili srebra a kelty miały by szansę spłynąć (a co niektóre nawet się wytrzeć). Można by też pójśc dalej i np. co roku w połowie grudnia określać kiedy zacznie się sezon - w zależności od ilości ryb na tarliskach.
Pozdro.
łowić każdy może... - ale nie każdy umie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): kropek

INFO ZNAD PARSĘTY 2014/12/24 14:25 #139743

  • grilse
  • grilse Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Work is for people who doesnt know how to fish....
  • Posty: 1299
  • Podziękowań: 913
Jak ktoś jednego kelta 50cm na rok łowi to może mieć takie spostrzeżenia. Złowiłem wiele fajnych keltów, które pięknie walczyły i nie wyglądały jak rura wystająca z reklamówki. Szczególnie w pamięci mam jedną rybkę z Łupawy, złowioną na muchę w lutym. ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): miko

INFO ZNAD PARSĘTY 2014/12/24 15:02 #139746

  • Leny
  • Leny Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 593
  • Podziękowań: 471
Kelt poniżej walczył dłużej(choć mniej dynamicznie) niż niejeden srebrniak. :whistle:

ososS.jpg
Ostatnio zmieniany: 2014/12/24 15:04 przez Leny.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mateusz Droszcz, grilse, Mariuszgdy, kardynał

INFO ZNAD PARSĘTY 2014/12/24 15:02 #139747

  • miko
  • miko Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 574
  • Podziękowań: 948
Tak sobie czytam te Wasze posty n/t keltów i mam takie wnioski :
1. Kto uważa, że kelty są zdechłe i nie walczą nie złowił po prostu jeszcze porządnego kelta. Te ryby potrafią powalczyć zdecydowanie lepiej niż wrześniowe napakowane ikrą.
2. Stawianie znaku równości między kimś kto zabija kelty a gumofilcem jest obraźliwe dla mnie i nie tylko dla mnie. Zastanówcie się zanim takie coś napiszecie.
3. Jeśli chodzi o walory kulinarne - jeśli umiejętności kucharza ograniczają się do posolenia ryby i wrzucenia jej na patelnię to nie dziwię się, że kelt smaku nie ma.

Nie podważam tu oczywistych oczywistości typu "zimowy srebrniak walczy lepiej niż kelt" albo "wchodząca ryba ma tłuste mięso a kelt nie" , ale proszę o nie popadanie w skrajności.

Zdrowych, Wesołych Świąt bez napinki :)
Za tę wiadomość podziękował(a): kardynał, endriu1985

INFO ZNAD PARSĘTY 2014/12/24 15:14 #139748

  • venom
  • venom Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1980
  • Podziękowań: 498
Ryby się albo wypuszcza, albo nie...
Propagowanie wypuszczenia kelta "bo odbył tarlo" z jednoczesnym zachwalaniem wartości kulinarnej srebrniaka który po dostaniu w beret do tego tarła nie przystąpi jest najczystszą hipokryzją.
Marian Stępniewski
MuChOśWiR
Za tę wiadomość podziękował(a): D_MAREK, RADAR

INFO ZNAD PARSĘTY 2014/12/24 15:25 #139761

  • niucha4
  • niucha4 Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • alegro : alladyn72
  • Posty: 752
  • Podziękowań: 2138
stan wody na tamie w Rościnie
PC240015_2014-12-24.jpg



PC240017_2014-12-24.jpg


PC240018_2014-12-24.jpg


PC240019_2014-12-24.jpg


PC240020_2014-12-24.jpg


PC240021_2014-12-24.jpg


PC240022.jpg


PC240023.jpg
Ostatnio zmieniany: 2014/12/24 15:27 przez niucha4.
Za tę wiadomość podziękował(a): jaroskorpion, BALBA, spoon23
Moderatorzy: Ediit, Tarkowski
Time to create page: 0.260 seconds