Dragon sprzęt wędkarski

Dragon sprzęt wędkarski

Witamy na forum wędkarskim FORS, Gość
Login: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: KUCHNIA czyli jak smacznie przyrządzić rybkę.

Odp:KUCHNIA czyli jak smacznie przyrządzić rybkę. 2010/01/18 22:28 #29480

  • Igo
  • Igo Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1059
  • Podziękowań: 270
fredi4477 napisał:

Szacunek. Przy takim wietrze rozpalić ognisko :laugh:

Odp:KUCHNIA czyli jak smacznie przyrządzić rybkę. 2010/01/18 22:39 #29482

  • Tommy54
  • Tommy54 Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 621
  • Podziękowań: 1
NoNameSc napisał:
Od dawna odwiedzam to forum, ale się nie rejestrowałem. Po przeczytaniu powyższych postów musiałem się wypowiedzieć, bo to już ludzkie pojęcie przechodzi! C&R, C&R wszyscy wspaniali wędkarze piszą czy mówią. Zabić rybę jak tak można pisze jeden z drugim na FORSie czy innym forum. A w rzeczywistości te wszystkie autorytety z internetu, strugacze woblerów, zawodnicy, fanatycy C&R w rzeczywistości mają gdzieś tą zasadę. Potokowca może nie zabije, ale tęczaka od razu w łeb. Przyjdzie maj to i szczupaków kilka się "na obiad" zabierze, w czerwcu, żeby żona się nie śmiała, że znowu bez ryb się wraca, to trzeba sandacza uśmiercić. I człowieka szlag trafia widząc na filmach jak "utytułowani" wędkarze traktują ryby zanim je wypuszczą, jeśli je wypuszczą... A wracając do tematu wątku, bardzo lubię wędzone ryby- leszcze, karasie, pstrągi(hodowlane:P ) Na stronach o wędzeniu i wyrobie domowym wędlin można sporo przepisów znaleźć.

A tak a'propos.
Zazwyczaj pierwszy post zamieszcza sie w temacie :
"Jesteś Nowy na FORS? Przywitaj się w tym wątku! "

Odp:KUCHNIA czyli jak smacznie przyrządzić rybkę. 2010/01/18 23:16 #29488

  • kitokno
  • kitokno Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 216
  • Podziękowań: 3
Słusznie -grzeczność tego wymaga.A wracając do potraw osobiście uważam ,że nie ma nic smaczniejszego od świeżo uwędzonej ,gorącej sielawy.Z bardziej dostępnych oczywiście sola a nawet świeży filet z dorsza skropiony cytrynką i usmażony w panierce .I jak to się ma do dawnego hasła:"jedzcie dorsze bo g...o gorsze"?.Jeszcze jeden pozytyw -z wielu postów wynika ,że niezbyt lubimy "mięsiarzy".
Ostatnio zmieniany: 2010/01/18 23:19 przez kitokno.

Odp:KUCHNIA czyli jak smacznie przyrządzić rybkę. 2010/01/19 15:39 #29526

  • PANDIDONDO
  • PANDIDONDO Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Rybka lubi pływać :)
  • Posty: 47
  • Podziękowań: 2
Znalazłem w internecie ciekawy przepis może ktoś próbował go ???


Łosoś marynowany po norwesku

* 3 filety z łososia (ok. 1 kg)
* 1 kg cytryn
* 1.5 słoiczka musztardy francuskiej
* 3 pęczki koperku

Łosoś marynowany po norwesku - sposób przygotowania
Filety dokładnie oczyść, opłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz. Ostrym nożem odetnij skórę, a mięso łososia pokrój ukośnie na paseczki o grubości około pół centymetra. Włóż do miski. Cytryny sparz, osusz, wyciśnij sok. Polej pokrojonego łososia, dodaj musztardę i drobno pokrojony koperek. Wszystkie składniki wymieszaj, przykryj kilkakrotnie złożoną folią aluminiową i wstaw na 24 godziny do lodówki.

No i oczywiście do przepisu bierzemy łososia norweskiego ze sklepu!!! :)

Odp:KUCHNIA czyli jak smacznie przyrządzić rybkę. 2010/01/19 16:05 #29531

  • soplica
  • soplica Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 125
  • Podziękowań: 7
1 kg cytryn + 1.5 słoiczka musztardy ciekawy mix :cheer: osobiście nie probowałem ;)

Odp:KUCHNIA czyli jak smacznie przyrządzić rybkę. 2010/01/19 19:19 #29553

  • Makumba
  • Makumba Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 40
Coś w stylu paluszków "iglo".Dorsz,sandacz,sumek.Filety kroimy na małe kosteczki,panierka,smażenie na patelce.Usmażone paluszki położyć na papierowym ręczniku aby wchłoną nadmiar oleju.Na koniec skropić cytryną.

W roku kilka rybek (nawet nie średniaki)kończy na patelni.A że komuś się to nie podoba ,takie jest życie.Myślę że jest to w granicach rozsądku.A żona i dziecko czasami posmakują świeżej rybki, a nie tylko oglądać zdjęcia:laugh:

Odp:KUCHNIA czyli jak smacznie przyrządzić rybkę. 2010/01/20 14:09 #29730

  • piotr
  • piotr Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 859
  • Podziękowań: 113
jak ja to robię:
rybę wypatroszoną i pociętą w dzwonki czy też wyfiletowaną solę solą morską gruboziarnistą i smażę na patelni na oleju z pestek winogron.
tajemnica w tym że sól gruboziarnistą mieszam z przyprawą tzatzyki i ziołami prowansalskimia potem mielęw takim młynku do soli, kupiłem go z solą gruboziarnistą.
co do oleju to polecam właśnie olej z pestek winogron. olej ten ma bardzo wysoką temperature wrzenia co powoduje że się nie przypala, nie posiada też zapachu i np ryba nie przejmuje posmaku i zapachu np. oliwek w przypadku oliwy z oliwek. co do oliwy z oliwek to one nie nadaje się do smażenia ryb. odradzam. ma niską temperature wrzenia i się przypala szybko no i jak juz wspomniałem daje charakterystyczny smrodek. osobiście lubię oliwki ale to nie to co posmak z palonej oliwy. Smażona oliwa z oliwek jest bardzo niezdrowa! oliwę z oliwek dodajemy tylko do sałatek itp bez obróbki termicznej, wtedy tylko jest zdrowa.
polecam olej z pestek winogron jest zawsze zdrowy i bezsmakowy, a sól tak jak pisałem morska albo kamienna mielona z przyprawami np tzatzyki i zioła prowansalskie

Odp:KUCHNIA czyli jak smacznie przyrządzić rybkę. 2010/01/20 18:33 #29774

  • emil328
  • emil328 Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • z nad Zagórskiej Strugi
  • Posty: 158
  • Podziękowań: 10
Polecam sposób zarówno domowy jak i biwakowy- rybka po wędkarsku(najlepiej pstrąg,lipień,choć mogą być inne)
Filety obsmażamy na oleju,oczywiście uprzednio soląc i pieprząc. Zlewamy olej rozpuszczamy dobre pół kostki masła , dodajemy ze trzy ,cztery główki cebuli pokrojonej aż się zeszkli. następnie dodajemy sporo natki pietruszki wrzucamy filety i dusimy. Rewelka

Odp:KUCHNIA czyli jak smacznie przyrządzić rybkę. 2010/01/31 14:18 #31424

  • pliszka
  • pliszka Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 101
Może nie do końca o rybach szlachetnych, ale muszę napisać, bo właśnie miałam na obiad - krewetki w sosie czosnkowym a`la Bielas. pycha nie do opisania!!! polecam wszystkim.
te krewetki są w tesco (duże, tzw. tigery - ok. 50zł/kg).zróbcie z dużą ilością czosnku i natki pietruszki + śmietana i majonez, można dodać białego wytrawnego wina- smacznego!!!
Moderatorzy: Ediit, Tarkowski
Time to create page: 0.114 seconds