Dragon sprzęt wędkarski

Dragon sprzęt wędkarski

Witamy na forum wędkarskim FORS, Gość
Login: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 20:36 #99982

  • tomasson
  • tomasson Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 321
  • Podziękowań: 23
garnela napisał:
Sto lat temu, kiedy zabierałem kelty do domu, to zawsze był problem z patroszeniem tych ryb, powiem wprost czułem obrzydzenie do sprawiania ryby która miała połamany ogon, często krwawe wrzody pod skórą, zapadłe powłoki brzuszne itp, itd. Oprawianie chorej ryby z myślą że mam ją zjeść, to była wystarczająca kara za wątpliwą przyjemność zabicia ryby. Ale to była dopiero pierwsza połowa kary, druga połowa to była konieczność spożycia usmażonych kawałków (przed oczyma miałem te wrzody podskórne). W końcu doszedłem do wniosku, że jedynym sposobem zabicia smaku kelta w kelcie to przełożenie kawałków smażonej ryby masą z duszonej cebuli i przecieru pomidorowego. Podejrzewam, że w ten sposób można przygotować z równym skutkiem kotlety z waty, będą miały ten sam smak cebuli i przecieru pomidorowego.

Garnela jesteś boski! ;) jak sobie pomyślę o tatarze z takiego owrzodzonego kelta to mi śśślina leci na samą myśl. :laugh:
Jak dla mnie bezkonkuręcyjną rybą jest Turbot z patelni,do smażenia używam oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia,przyprawiam tylko solą i obsypuję lekko mąką wrocławską,smażymy na lekkim "ogniu" lub kuchni elektrycznej poziom 5-6 przez około 8 minut z każdej ze stron polewając rybę z wierzchu olejem z patelni.Przed smażeniem Turbota warto go ponacinać po całej długości żeby się dobrze dosmażył w środku.Do ryby koniecznie świeży chleb z prawdziwym masłem no i herbata z cytryną.

turbot.jpg




Jeśli chodzi o ryby łososiowe to jak wiecie miałem możliwość zkosztowania łososia z rzeki Skjern czyli prawdziwego łososia pospolitego.Rybę tą jadłem na surowo,smażoną i własnoręcznie wędzoną,smak ten różni się zdecydowanie od naszych łososi jak i srebrniaków troci jest zdecydowanie lepszy (jak dla mnie).
Rzeka Skjern...myślę o niej cały czas.
Ostatnio zmieniany: 2013/01/17 20:57 przez tomasson.

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 21:21 #99987

  • okonhel
  • okonhel Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1049
  • Podziękowań: 310
Jeśli smażysz turbota jak na zdjęciu ze skórą to współczuję... Górną skórę trzeba zdjąć a dolną dobrze oczyścić ze śluzu...

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 21:44 #99993

  • hi tower
  • hi tower Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • gdzie mucha nie może tam robak pomoże ;)
  • Posty: 2470
  • Podziękowań: 1014
tomasson napisał:
(...)..., smażymy na lekkim "ogniu" lub kuchni elektrycznej poziom 5-6 przez około 8 minut z każdej ze stron polewając rybę z wierzchu olejem z patelni.(...)

:sick: a nie łatwiej po prostu napić się oleju ze szklanki?
Instagram & YouTube: @hitowerfishing


NADMORSKI CELEBRYTA ;)
C.R.E.T.

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 21:48 #99995

  • tomasson
  • tomasson Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 321
  • Podziękowań: 23
okonhel napisał:
Jeśli smażysz turbota jak na zdjęciu ze skórą to współczuję... Górną skórę trzeba zdjąć a dolną dobrze oczyścić ze śluzu...
Możesz mi wierzyć,że każda ryba smażona ze skórą jest o niebo lepsza od tej smażonej bez skóry.W przypadku Turbota to broń boże ściągać skórę bo wtedy będzie suchy wiór.
Z tacji tego,że prowadzę ponad 10 lat restaurację rybną w moim mieście wydaje mi się,że coś na ten temat wiem. ;)
Rzeka Skjern...myślę o niej cały czas.

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 21:54 #99996

  • tomasson
  • tomasson Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 321
  • Podziękowań: 23
hi tower napisał:
tomasson napisał:
(...)..., smażymy na lekkim "ogniu" lub kuchni elektrycznej poziom 5-6 przez około 8 minut z każdej ze stron polewając rybę z wierzchu olejem z patelni.(...)

:sick: a nie łatwiej po prostu napić się oleju ze szklanki?
...jak ktoś lubi... widziałeś jak smaży się steki wołowe tzw T-bone ? jak chcesz mieć soczyste mięso ryby takiej jak Turbot albo dobrej jakości wołowiny to możesz ale nie musisz polewać gorącym olejem.
Temat pichcenia to temat rzeka są pewne sposoby na to i na tamto...ale każdy robi sobie tak jak mu pasuje.
Smacznego.
Rzeka Skjern...myślę o niej cały czas.

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 21:55 #99997

  • hi tower
  • hi tower Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • gdzie mucha nie może tam robak pomoże ;)
  • Posty: 2470
  • Podziękowań: 1014
tomasson napisał:
(...)
Z tacji tego,że prowadzę ponad 10 lat restaurację rybną w moim mieście wydaje mi się,że coś na ten temat wiem. ;)

:blink: to jakiej to restauracji w Swinemünde należy unikać? bo "gotowana" ryba w oleju rzepakowym nie jest tym co chciałbym dostać zamawiając smażonego turobta.
Instagram & YouTube: @hitowerfishing


NADMORSKI CELEBRYTA ;)
C.R.E.T.
Ostatnio zmieniany: 2013/01/17 21:58 przez hi tower.

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 21:59 #99999

  • tomasson
  • tomasson Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 321
  • Podziękowań: 23
...olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia... a ty jakiego używasz?
Rzeka Skjern...myślę o niej cały czas.

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 22:04 #100004

  • hi tower
  • hi tower Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • gdzie mucha nie może tam robak pomoże ;)
  • Posty: 2470
  • Podziękowań: 1014
z pestek winogron lub jak chcę zaszaleć to masełko
Instagram & YouTube: @hitowerfishing


NADMORSKI CELEBRYTA ;)
C.R.E.T.
Ostatnio zmieniany: 2013/01/17 22:05 przez hi tower.

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 22:05 #100005

  • tomasson
  • tomasson Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 321
  • Podziękowań: 23
Chyba poszedł sprawdzić co jest napisane na butelce... :cheer:


Bardzo dobry wybór ten twój olej,ale jeśli będziesz smażył na maśle to używaj klarowanego.
Ja podałem przykład smażenia na oleju rzepakowym (z pierwszego tłoczenia)z racji tego,że w połączeniu z mięsem Turbota naprawdę się sprawdza i w dodatku smakuje ludziom.
Rzeka Skjern...myślę o niej cały czas.
Ostatnio zmieniany: 2013/01/17 22:11 przez tomasson.

Odp: Nie smakuje mi mięso ryb szlachetnych 2013/01/17 22:09 #100007

  • hi tower
  • hi tower Avatar
  • Offline
  • Użytkownik
  • gdzie mucha nie może tam robak pomoże ;)
  • Posty: 2470
  • Podziękowań: 1014
tomasson napisał:
Chyba poszedł sprawdzić co jest napisane na butelce...

????????????
Instagram & YouTube: @hitowerfishing


NADMORSKI CELEBRYTA ;)
C.R.E.T.
Moderatorzy: Ediit, Tarkowski
Time to create page: 0.122 seconds