Robinson - sprzęt wędkarski

Przynęty na pstrąga

Miejsce na Twoją reklamę na forum wędkarskim

Dragon sprzęt wędkarski

Kołowrotek spinningowy SPRO RedArc

Witamy na forum wędkarskim FORS, Gość
Login: Hasło: Zapamiętaj mnie
Miejsce forum na sprawy związane z ochroną środowiska naturalnego, ochroną rzek i ich dorzecza. Problematyka kłusownictwa.

TEMAT: Sprawozdania z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania

Sprawozdania z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania 2014/01/21 18:13 #122843

  • mkfly
  • mkfly Avatar
  • Online
  • Użytkownik
  • SKAGIT MASTER
  • Posty: 2709
  • Podziękowań: 1332
www.bip.minrol.gov.pl/DesktopDefault.asp...bOrgId=1772&LangId=0

Gorąco polecam relacje z posiedzeń komisji.

W wolnej chwili powklejam co ciekawsze wersy.

pozdro
Za tę wiadomość podziękował(a): wędkomaniak, chemiorro

Sprawozdania z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania 2014/01/21 22:48 #122875

  • mkfly
  • mkfly Avatar
  • Online
  • Użytkownik
  • SKAGIT MASTER
  • Posty: 2709
  • Podziękowań: 1332
Wciągająca lektura...

www.pdfonline.com/convert-pdf-to-html/su....12.zip&app=pdf2word



Gdańsk, 14.11.2012 r.
Sprawozdanie z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania w dniu 14 listopada 2012 r.


Pani B. Kasperska poinformowała, że w tym sezonie wyjątkowo cała ikra jest inkubowana na ciepłej wodzie i zaoczkuje jeszcze w tym roku (zwykle jedynie ok. połowa ikry trafia na cieplejszą wodę).
W związku z tą informacją głos zabrał Prof. P. Dębowski, krytykując takie postępowanie, w wyniku którego znacznie przyspieszamy wzrost ryb.
Hodowcy zwrócili uwagę, że tylko przyspieszając termin wylęgu istnieje możliwość wychowu smoltów jednorocznych. Natomiast otrzymywanie smoltów dwuletnich obarczone jest dużymi stratami ponieważ takie smolty srebrzą się jesienią i przechodzą proces desmoltyfikacji. Prof. Dębowski z kolei zwrócił uwagę, iż smolt jako taki to nie jest produkt, a jedynie półprodukt. Pełnowartościowym produktem jest dopiero ryba, która wyrośnie ze smolta. Trzeba więc tak postępować, by była jak największa efektywność zarybień smoltami, a zatem wpasowywać się w naturalne uwarunkowania. Prof. Goryczko zwrócił uwagę, że z jego doświadczeń wynika, iż przeżywalność smoltów dwuletnich wynosi zaledwie ok. 5%. Zatem albo prowadzimy chów smoltów jednorocznych, albo w ogóle rezygnujemy z zarybień smoltami i prowadzimy zarybienia młodszymi formami (wylęg ,narybek). Hodowcy stwierdzili, że hodują różne formy materiału zarybieniowego, jednak w przypadku gdy wylęg następuje w naturalnym terminie, to wówczas ryba srebrzy się w sierpniu i takiej ryby nikt nie kupi (na zarybienia w ramach POM wprowadzono ograniczenia – smoltami zarybiamy do 15 maja).
Hodowcy muszą wiedzieć wcześniej jaka forma będzie w sprzedaży i taką rybę przygotują. Prof. Goryczko zwrócił uwagę, że o efektywności zarybień poszczególnymi formami i tak wiele nie wiemy. W tym miejscu głos zabrał Pan R. Bernaś z IRŚ w Gdańsku informując, że w przypadku łososia na jedynym stanowisku narybkowym łososia, w którym regularnie odławiają stadium parr łososia (tarło naturalne) nie ma w ogóle starszego materiału zarybieniowego (tylko ryby w przedziale 10-14 cm), czyli wszystko wskazuje na to, że łosoś spływa jako ryba jednoroczna. I tylko takie formy obok tarlaków są odławiane. Osobniki, które miałyby mieć powyżej 14 cm nigdy nie były łowione w rzekach. Prof. Goryczko poinformował, że w przypadku chowu w Rutkach 90% ryb wysrebrzało się w pierwszym roku (nawet ryby 20 g/10 cm się srebrzą). Cofanie smoltyfikacji i przetrzymywanie ryb w stawach nie ma sensu, gdyż są gigantyczne straty. Prof. Dębowski kontynuował stwierdzając, że całe przedsięwzięcie, którym się zajmujemy to powinien być jednak substytut naturalnej sytuacji. Sens jest przecież taki tych zarybień, że tarło naturalne nie jest takie jak byśmy chcieli z tysiąca różnych powodów i w związku z tym zamieniamy te procesy sztucznymi zabiegami. Tym samym powinniśmy naśladować naturę, a nie jako cel postawić sobie najwcześniejszy wylęg, najszybszy wzrost itd. Wszyscy oczywiście zdajemy sobie sprawę, że jest tu masę uwarunkowań, jak słusznie powiedział Prof. Goryczko, ale czasami powstaje wrażenie, że wyłącznie te aspekty hodowlane są brane pod uwagę (co się bardziej opłaca, jaka jest ekonomika i szybkość produkcji materiału zarybieniowego). Pan J. Łabęcki zauważył, że to także efekt tej normy wielkościowej (min. 15 cm). Prof. Bartel zauważył, że nie mamy wystarczających badań o efektywności zarybień takimi przyspieszonymi smoltami w porównaniu do tych bardziej naturalnych. Prof. Dębowski stwierdził, że tym bardziej powinniśmy podążać za tym co wyznacza natura. R. Bernaś przypomniał, że jest bogata literatura w tym temacie (na temat przedwczesnego i opóźnionego wzrostu i wypuszczania). I. Wawrzyniak zadał pytanie, czy w związku z tym nie należałoby rozważyć zmian w cenniku (np. w kwestii wielkości smoltów, określonych terminów zarybień itp.). Prof. Goryczko zwrócił się wprost do Prof. Dębowskiego sugerując, by zaproponował odpowiednie zmiany i je właściwe udokumentował. Prof. Goryczko stwierdził, że na pewno jesteśmy w stanie zmienić obecne zasady i sposób postępowania, ale konieczne jest byśmy działali w sposób rozważny. Łatwo mówić, że najlepiej podążać za naturą, ale mówiąc o dwuletnich smoltach kierujemy się literaturą skandynawską, która odnosi się do innych warunków (np. temperatur). Prof. Goryczko chciałby zobaczyć dowody w postaci rzetelnych badań, które potwierdziłyby, że są lepsze zasady zarybień. Np., że zarybianie wylęgiem dałoby lepsze efekty niż zarybianie smoltami. Prof. Goryczko stwierdził, że niestety tego nie wie i stwierdził, że również Prof. Dębowski nie jest w stanie nam tego powiedzieć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szyszkin, miko, garnela, Paweł nizinny, zaworek, wędkomaniak, sebcio2, hubert13, chemiorro, Kasprowicz ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Sprawozdania z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania 2014/01/24 21:26 #123196

  • mkfly
  • mkfly Avatar
  • Online
  • Użytkownik
  • SKAGIT MASTER
  • Posty: 2709
  • Podziękowań: 1332
Trochę bardziej aktualne ciekawostki:

Gdańsk, 14.03.2013 r.
Sprawozdanie z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania w dniu 14 marca 2013 r.
Powiatowy lekarz weterynarii w Pruszczu
Gdańskim wyjaśnił, iż zgodnie z poleceniem wojewody obejmują nadzorem całe zarybienia
na terenie województwa pomorskiego.
....

Kolejna akcja planowana na jesieni będzie dotyczyła pozyskiwania tarlaków.
Oczekuje się przedstawienia informacji o miejscach pozyskiwania ikry do wychowu narybku.
Inspekcja weterynaryjna planuje skupić się na badaniu tarlaków i to nie tylko w kierunku
wspomnianych wirusowych jednostek chorobowych, ale również wrzodzienicy. Wiadomo, że
nie jest to jednostka chorobowa zwalczana z urzędu, dlatego też podjęte zostaną starania o
dodatkowe środki finansowe na rozpoczęcie badań urzędowych, tak by nadmiernie nie
obciążać budżetów poszczególnych jednostek organizacyjnych. Badania te będą wykonywane
po przeprowadzeniu analizy ryzyka. Rozpoczęcie prowadzenia badań przyczyni się również
do oceny stopnia zakażenia środowiska na terenie województwa pomorskiego. Inspektorzy z
poszczególnych powiatowych inspektoratów weterynarii będą również przyjeżdżali na
miejsca zarybień i odłowu tarlaków. Został przygotowany wzór protokołu, w ramach którego
lekarze weterynarii będą skupiać się na badaniach klinicznych (objawy chorobowe u
tarlaków). Nie jest to akcja jednoroczna, lecz proces wieloletni. Wydaje się, że potrzeba
minimum trzech lat, aby dokładniej ocenić sytuację i przedsięwziąć działania naprawcze.
Planuje się także skorzystać z doświadczeń innych państw, które z podobnymi problemami
się borykały. Aby całe zamierzenie zrealizować musimy wzajemnie ściśle współpracować, a
inspekcja weterynaryjna musi mieć dane na temat miejsca zarybiania poszczególnymi
gatunkami, tak by przeprowadzić badania.

....

Obecnie jednak w związku ze zwiększonym
występowaniem wrzodzienicy i decyzją wojewody pomorskiego inspekcja weterynaryjna
planuje wzmożony nadzór gospodarstw rybackich oraz działalności zarybieniowej i będzie
dopilnowywać, by zaświadczenia zdrowotności były wystawiane. W województwie
pomorskim takie świadectwa będą wystawiane według opracowanego jednego wzoru i
zapewne zgłaszane obecnie problemy w tym zakresie (wystawiania świadectw i ich
standaryzacji) będą już poza nami. Zaświadczenie nie będzie mogło jednak być wystawione
raz na cały okres zarybiania. Inspekcja weterynaryjna będzie wystawiała zaświadczenia na
konkretną partię oceniając prowadzoną dokumentację w gospodarstwie oraz weryfikując
przeprowadzone badania (okresowe i kliniczne). Inspekcja weterynaryjna planuje być na
dobrą sprawę przy każdym załadunku. Wiadomo, że wektorem zakażeń nie jest tylko ryba,
może nim być także środek transportu, dlatego i on będzie kontrolowany (przede wszystkim
obowiązkowa dokumentacja stwierdzająca przeprowadzenie dezynfekcji).
....


Prof. Goryczko stwierdził, iż dobrze się stało, że się tutaj spotkaliśmy ze służbami
weterynaryjnymi, ale wydaje mu się, że nadal nie ma zrozumienia, co do jednej istotnej
kwestii. Otóż to nad czym tutaj debatujemy to jest dyspozycja milionami pochodzącymi z
podatków. W związku z tym został tu wpracowany niezwykle szczelny i racjonalny sposób
gospodarowania i kontroli merytorycznej. Wydaje mu się, że już naprawdę niewiele można
poprawić w przypadku gospodarki trociowej i łososiowej w ramach zarybiania POM. Drugą
kwestią jest to, że rybactwo w Polsce jest zorganizowane – mamy Polskie Towarzystwo
Rybackie oraz Stowarzyszenie Hodowców Ryb Łososiowatych. Jeżeli służby weterynaryjne
będą się przymierzały do dopracowania systemu kontroli, to Prof. Goryczko radzi serdecznie
zwrócić się do obu tych organizacji.
Wówczas we własnym wspólnym interesie od razu
unikniemy wielu przeszkód, gdyż łatwiej będzie się porozumieć.
...

W związku z zaakceptowaniem
propozycji PZW Słupsk, by Słupię zarybiać wyłącznie wylęgiem, w tym roku do Słupi
Sprawozdanie z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania w Gdańsku w dniu 14 marca 2012 r. 10
zostanie wypuszczony cały pozostały materiał z gospodarstwa p. J. Ryby, a więc także ryby
jednoroczne.

....


Sprawozdania z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania 2014/01/24 21:39 #123200

  • mkfly
  • mkfly Avatar
  • Online
  • Użytkownik
  • SKAGIT MASTER
  • Posty: 2709
  • Podziękowań: 1332
Gdańsk, 28.09.2012 r.
Sprawozdanie z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania w dniu 28 września 2012 r.
Przewodniczący poinformował o wykonaniu badań genetycznych sprowadzonego łososia
niemeńskiego, które także wykonano z oszczędności powstałych na transporcie (właśnie
głównie ta kwestia wymagała podpisania aneksu do umowy).

Czyli mamy łososia niemeńskiego, po 20 latach wpuszczania tego z Dźwiny stwierdzili że chyba jednak coś nie wyszło...

Jedziemy dalej ciekawa tabela z wysokością nakładów na zarybianie. Co ciekawe w tabeli brakuje innych form (wylęg, narybek, presmolt)


W związku z informacją przekazaną przez Pana S. Richerta o bardzo wychudzonych
dorszach, które obecnie nie mają bazy pokarmowej (ryby pelagiczne, gł. sledź), Pan M. Skóra
wskazał na ten problem także w kontekście łososia, który również żeruje na drobnych rybach
pelagicznych (gł. szprot). Przyczyn załamania populacji łososia jest pewnie więcej, ale to
może być jeden z elementów. Pan M. Skóra odniósł się także do informacji o innych
spotkaniach około rybackich. Jako pozytywny przykład przedstawiając doświadczenia
jednego z rybaków szkockich, który ostatecznie zaangażował się w świadome zarządzanie
zasobami, zamiast protestów. Zdaniem Pana M. Skóry zabrakło jednak w spotkaniu
organizowanym przez Fiskesekretariatet (The Fisheries Secretariat) znaczącego udziału
polskiej nauki rybackiej. Pan S. Richert zaznaczył, że w spotkaniu tym uczestniczyli
przedstawiciele MRiRW, także MIR, jak również liczne grono rybaków.
Prof. P. Dębowski zwrócił uwagę na problem tego rodzaju, czy foki zjadają łososie
wstępujące do rzek, czy też łososie uwięzione w siatkach. Z dotychczasowych danych
wynika, że przede wszystkim foki wyjadają łososie z siatek. To jest problem np. fiński i teraz
ten problem powstał w obszarze przed ujściem Wisły (w samym ujściu się nie łowi).
Rozwiązanie na to jest wg Prof. P. Dębowskiego dość proste – przenieść połowy wyżej (dalej
od brzegu), tam gdzie foki nie łowią. Również Pan A. Baczewski uznał, że jest to dobry
pomysł. Dyrektor B. Zdanowski zwrócił uwagę na potrzebę wspólnych uzgodnień i
koordynacji działań służb odpowiedzialnych za rybactwo morskie i śródlądowe oraz szybkich
działań właśnie w tym kierunku. Pan A. Baczewski stwierdził jednak, że warto byłoby
sprawdzić w życiu zaproponowany model ochrony łososia. Również Prof. Bartel poparł ten
wniosek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Trebron

Sprawozdania z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania 2014/12/04 21:07 #138401

  • kaszub1974
  • kaszub1974 Avatar
Czy ktoś zorientowany mógłby podać obecny skład zespołu ds. Zarybienia polskich obszarów morskich przy mrirw

Sprawozdania z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania 2014/12/04 21:12 #138402

  • mkfly
  • mkfly Avatar
  • Online
  • Użytkownik
  • SKAGIT MASTER
  • Posty: 2709
  • Podziękowań: 1332
Hitower będzie wiedział, a jak nie to napiszemy do Pana Bartla o udostepnienie informacji publicznej :whistle:

Sprawozdania z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania 2014/12/04 21:13 #138403

  • hi tower
  • hi tower Avatar
  • Online
  • Użytkownik
  • gdzie mucha nie może tam robak pomoże ;)
  • Posty: 2247
  • Podziękowań: 828
Lista z tego co pamiętam jest oficjalna i dostępna w sieci.


NADMORSKI CELEBRYTA ;)
C.R.E.T.

Sprawozdania z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania 2014/12/04 21:21 #138404

  • mkfly
  • mkfly Avatar
  • Online
  • Użytkownik
  • SKAGIT MASTER
  • Posty: 2709
  • Podziękowań: 1332
To poka linka, bo ja też nie mogłem znaleźć.

Sprawozdania z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania 2014/12/04 21:28 #138405

  • hi tower
  • hi tower Avatar
  • Online
  • Użytkownik
  • gdzie mucha nie może tam robak pomoże ;)
  • Posty: 2247
  • Podziękowań: 828
hmm, też teraz nie mogę tego znaleźć...


NADMORSKI CELEBRYTA ;)
C.R.E.T.

Sprawozdania z posiedzenia Zespołu ds. Zarybiania 2014/12/04 21:32 #138406

  • mkfly
  • mkfly Avatar
  • Online
  • Użytkownik
  • SKAGIT MASTER
  • Posty: 2709
  • Podziękowań: 1332
A widzisz. Chcą ukryć że 95% składu komisji decydującej o podziale tego smacznego sernika to hodowcy smoltów- beneficjenci programu zarybień.

Ale to już nie tematy na fors, za grube nici.
Moderatorzy: Tarkowski
Time to create page: 0.251 seconds